mail-lm
28 februari, 1 och 3 mars. Oskarshamn, Hultsfred och Västervik.

28 februari, 1 och 3 mars. Oskarshamn, Hultsfred och Västervik.

GBG_Combo_11_credit_Jerker_Andersson_webDick_web

The Gothenburg Combo med Dick Harrison

“Berättelsen om ett land”

-Sveriges historia är dess musikers. En historisk resa genom vårt land, klädd i toner. Av och med Dick Harrison och The Gothenburg Combo.

Texter, kåserier och betraktelser av Dick Harrison, Musik av Erik XIV, Roman, Bellman, Stenhammar, Peterson-Berger, Jan Johansson, Georg Riedel och traditionell folkmusik!
2015 skapade The Gothenburg Combo ”The History of Swedish Music”, en utställning på The American Swedish Institute i Minneapolis i USA som upplevdes av över 100 000 besökare! Nu har utställningen blivit till en konsert/föreställning där ingen mindre än Dick Harrison är ciceron och presentatör! På det informativa, underhållande och tankeväckande sätt som blivit hans signum fördjupar han bilden av Sverige och gör konserten till en lika njutbar som lärorik upplevelse. Artisterna spelar sig igenom Sveriges historia och tar dig med på en svindlande resa: med två gitarrer lockar de fram allt från näverlurar, trummor och synthar till fioler, kontrabasar och trumpeter! Vi landar i medeltidens Piae Cantiones, Erik XIVs komposition, Karolinernas 1700-tal, i en fäbod i Dalarna, i folkhemmet, i psalmboken, i midsommardansen och avslutar tillslut i vår egen samtid!

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett fyrtiotal böcker. Till hans mest kända verk hör Stora döden, som vann Augustpriset i fackboksklassen år 2000, trilogin Slaveri: En världshistoria om ofrihet (2006-2008) och Ett stort lidande har kommit över oss: Historien om trettioåriga kriget (2014). Han framträder ofta i radio och TV som sakkunnig i samhällsfrågor med historisk vinkling och har en kolumn i Svenska Dagbladet ”Harrisons Historia”. Tillsammans med Ellinor Persson har han två gånger vunnit SVT:s På Spåret.

The Gothenburg Combo är David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt rasande skickliga och briljanta gitarrspel, sina omväxlande och omtumlande konserter och sin ovanligt starka scennärvaro rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Med flertalet turnéer i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Europa bakom sig är The Gothenburg Combo idag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.

Torsdag 28 februari kl. 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn
Fredag 1 mars kl. 19. Valhall, Hultsfred. OBS! Årsmöte 1 mars kl. 17.45 i Valhall
Söndag 3 mars kl. 15. Gränsö slott, Västervik