Tisdag 22 oktober 2019 kl. 19.00. PRO-gården Mönsterås.

RigmorG

Rigmor Gustafsson med Mathias Algotsson, piano

– En av Europas främsta jazzartister!

Rigmor Gustafsson har till dags dato släppt tio skivor i eget namn, som alla visar på en ständig lust att ta nya vägar. Det har gjort henne till en av Sveriges och Europas främsta och populäraste jazzartister med en lång, varierad och prisbelönt karriär. Bland annat har hon tagit emot Kungliga Akademiens Jazzpris, Sveriges Radios pris Guldkatten och medaljen Litteris et artibus från Hans Majestät Konungens hand. Hon har också fått en Grammis för albumet Alone with you som innehöll enbart hennes egna kompositioner. Tre av hennes album har sålt Guld. Men gitarren, inte sången, var hennes första val. Från början självlärd, därefter skolad i både klassisk gitarr och jazzgitarr. Det var först på musikgymnasiet hon började sjunga offentligt och kom med i olika band. Musikhögskolorna i Ingesund och Stockholm, varvat med kvällspass som gitarrist och sångerska i olika coverband, gjorde henne mogen för tre år i New York, där hon gick The New School´s Jazz Programme och bildade sitt första egna band. Sedan 1997 är hon stationerad i Stockholm men med Europa som arbetsplats. Genom åren har hon uppträtt i olika konstellationer från duos till symfoniorkestrar. Hon har framträtt i TV i samband med kronprinsessan Victorias bröllop och födelsedag, på Nobelprisbanketten, på riksdagens öppnande och även i På Spåret, Allsång på Skansen, Så ska det låta m.m.
Mellan 2015-2017 var hon adjungerad professor vi Ingesunds Musikhögskola och sedan 2017 är hon invald i Kungliga Musikaliska Akademien. Men först och främst har hon gått sina egna vägar, både på scen och på skiva. Hennes första skiva släpptes 1996 av svenska bolaget Prophone. Sedan 2003 och albumet I Will Wait For You hör hon till det tyska skivbolaget ACT.
På albumet Come Home (2019) presenterar Rigmor än en gång egen musik men också musik av tre andra kvinnor, Kate Bush, Joni Mitchell och Tanita Tikaram. Det viktigaste för Rigmor är dock inte att framföra sin egen musik, det är att hon gillar melodin och harmoniken och att hon kan identifiera sig med texten. Då känns musiken som healing!

Information om biljetter med mera.