mail-lm
Sön. 8 – Ons. 11 mars 2020. Västervik, Ålem, Kalmar, Halmstad.

Sön. 8 – Ons. 11 mars 2020. Västervik, Ålem, Kalmar, Halmstad.

per-tengstrand_1000

Camerata Nordica – Per Tengstrand piano

Den svenske pianisten Per Tengstrand har en lång tradition av att samarbeta med Camerata Nordica. Per, som är född i Växjö, bor numera i USA och ger ofta konserter i Sverige. Camerata Nordica har gjort ett antal inspelningar tillsammans med Per, till exempel Mozarts pianokonserter. Han har också framträtt med orkestern ett flertal gånger.
Per Tengstrand debuterade vid 12 års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester och redan då var kritikerna tagna av hans tolkning och teknik. När han slutförde sina studier vid Pariskonservatoriet tilldelades han Premier Prix och publiken vid tävlingen bröt mot applådförbudet som rått i 200 år. Per Tengstrand har de senaste åren nått fantastiska framgångar världen över. Efter priser i flera internationella pianotävlingar, däribland den prestigefyllda tävlingen i Cleveland 1997, har han turnerat i USA, Japan, Kina, Sydamerika och i de flesta europeiska länder. Han har också spelat på Chopin-festivalen i Warszawa och i Rockefeller Center i New York. Per har gjort stor succé i USA och framträtt med bl a Detroit Symphony Orchestra, under Neeme Järvi, och Cincinnati Symphony Orchestra. Han har fått flygeltillverkaren Steinways hedersmedalj (”pianisternas Nobelpris”) för sin insats att få ut klassisk musik till nya lyssnare. 2005 tilldelades han kungliga medaljen Litteris et Artibus, som den yngste någonsin.
Under säsongen 19/20 framförs en kammarmusikversion av Chopins första pianokonsert. E. Grieg benämns ofta som « Nordens Chopin » och båda kompositörerna älskade sitt ursprung och komponerade musik som påminde om deras hemländer. Därför är det naturligt att komplettera Chopins Concerto med en orkesterversion av E. Griegs stråkkvartett.

Program:
E. Grieg – Utdrag ur Peer Gynt
F. Chopin – Pianokonsert nr.1 i e-moll, op. 11 (kammarversion)
E. Grieg – Stråkkvartett i g-moll, op. 27, arrangerad för stråkorkester

Biljetter: www.cameratanordica.com

Söndag 8 mars 2020 kl. 18.00. Marieborgskyrkan, Västervik
Måndag 9 mars 2020 kl. 19.00. Ålems kyrka
Tisdag 10 mars 2020 kl. 19.00. Kalmar Slott
Onsdag 11 mars 2020 kl. 19.00. Konserthuset Halmstad